Eğitim Bilgileri
2013 - 2018
2013 - 2018Doktora
Gaziantep Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği (Dr), Türkiye
2009 - 2012
2009 - 2012Yüksek Lisans
Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği (Yl) (Tezli), Türkiye
2005 - 2009
2005 - 2009Lisans
Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Türkiye
Yaptığı Tezler
2018
2018Doktora
An investigation of changes in safety and quality of sucuk stuffed into active casing films
Gaziantep Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği (Dr)
2012
2012Yüksek Lisans
Fermente sucuktan izole edilen bazı laktik asit bakterilerinin starter kültür olarak kullanım potansiyelinin belirlenmesi
Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği (Yl) (Tezli)
Araştırma Alanları
Sağlık Bilimleri
Tarımsal Bilimler
Mühendislik ve Teknoloji
Akademik Ünvanlar / Görevler
2009 - 2021
2009 - 2021Araştırma Görevlisi
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
Yönetimsel Görevler
2021 - Devam Ediyor
2021 - Devam EdiyorMYO Müdür Yardımcısı
Uşak Üniversitesi
2021 - Devam Ediyor
2021 - Devam EdiyorBölüm Başkanı
Uşak Üniversitesi
Akademi Dışı Deneyim
2013 - 2013
2013 - 2013ERASMUS Eğitim Alma Hareketliliği
Instituto Politecnico de Castelo Branco, ERASMUS Eğitim Alma Hareketliliği
Verdiği Dersler
Yönetilen Tezler
2024
2024Yüksek Lisans
Dut yaprağının ileri işlenmiş kanatlı eti ürünlerinde kullanım olanaklarının araştırılması
Çelebi Y. (Danışman)
M.GULIYEV(Öğrenci)
2023
2023Yüksek Lisans
THE EFFECT OF WASHING THE ALFALFA (Medicago Sativa L.) PLANT WITH HYDROGEN-ENRICHED WATER ON THE HEAVY METAL CONTENT TRANSFERRED TO THE WASHING WATER
YASEMİN Ç. (Danışman)
F.NUR(Öğrenci)
Makaleler
Tümü (2)
SCI-E, SSCI, AHCI (2)
SCI-E, SSCI, AHCI, ESCI (2)
Scopus (2)
2025
20251. Effect of hydrogen-producing magnesium-incorporated edible coating on Metabolomic and Volatilomic of beef meatballs
Kavrut E., Bulut M., ÇELEBİ Y., Tekin A., Çetintaş Y., HAYALOĞLU A. A., et al.
Food Chemistry
, cilt.476, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
20252. Thawing frozen foods: A comparative review of traditional and innovative methods
ÇALIŞKAN KOÇ G., ÖZKAN KARABACAK A., Süfer Ö., Adal S., ÇELEBİ Y., DELİKANLI KIYAK B., et al.
Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety
, cilt.24, sa.2, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2025
20251. Health and Nutritional Benefits of Elaeagnus angustifolia L.,
KARAKUŞ Z. N., ÇELEBİ Y., ÇALIŞKAN KOÇ G.
9TH INTERNATIONAL CONFERENCE ON GLOBAL PRACTICE OF MULTIDISCIPLINARY SCIENTIFIC STUDIES, 21 - 28 Ocak 2025, (Tam Metin Bildiri)
2024
20242. Investigating the Potential of Magnetic Field Freezing Application in Meat and Meat Products
ÇALIŞKAN KOÇ G., ÇELEBİ Y.
8th INTERNATIONAL CUKUROVA AGRICULTURE AND VETERINARY CONGRESS, 21 Haziran 2024, cilt.1, (Özet Bildiri)
2024
20243. Effects of Using Dried Oyster Mushroom on The Quality of Butcher's Meatballs
ÇELEBİ Y.
8th INTERNATIONAL CUKUROVA AGRICULTURE AND VETERINARY CONGRESS, 21 Haziran 2024, (Tam Metin Bildiri)
2024
20244. THE EFFECT OF EXTRINSIC FACTORS ON THE REHYDRATION BEHAVIOUR OF FOODS
ÇALIŞKAN KOÇ G., ÇELEBİ Y.
ISPEC 14. International Conference On Agriculture, Animal Science & Rural Development March 22-24, 2024 / Izmir, İzmir, Türkiye, 22 - 24 Mart 2024, (Özet Bildiri)
2024
20245. KUMKUAT (Fortunella SPPP.) MEYVE VE YAPRAKLARININ BİYOAKTİF BİLEŞİKLERİ VE SAĞLIĞA FAYDALARI
KARAKUŞ Z. N., ÇELEBİ Y., ÇALIŞKAN KOÇ G.
7th INTERNATIONAL CUKUROVA AGRICULTURE AND VETERINARY CONGRESS, 9 - 10 Mart 2024, (Tam Metin Bildiri)
2024
20246. MOMORDICA CHARANTIA L.'NİN BİYOAKTİF BİLEŞİKLERİ VE SAĞLIĞA FAYDALAR
KARAKUŞ Z. N., ÇALIŞKAN KOÇ G., ÇELEBİ Y.
7th INTERNATIONAL CUKUROVA AGRICULTURE AND VETERINARY CONGRESS, 9 - 10 Mart 2024, (Tam Metin Bildiri)
2024
20247. PEYNİR ALTI SUYU: FONKSİYONEL ÖZELLİKLER, POTANSİYEL SAĞLIK YARARLARI VE GIDA UYGULAMALARI WHEY: FUNCTIONAL PROPERTIES, POTENTIAL HEALTH BENEFITS, AND FOOD APPLICATIONS
KARAKUŞ Z. N., ÇALIŞKAN KOÇ G., ÇELEBİ Y.
9th International Aegean Congress on Natural & Medical Sciences, 23 - 25 Şubat 2024, (Tam Metin Bildiri)
2024
20248. YENİLİKÇİ TEKNOLOJİK BİR YAKLAŞIM: BİTKİ KAYNAKLI KOLAJEN AN INNOVATIVE TECHNOLOGICAL APPROACH: PLANT-BASED COLLAGEN
KARAKUŞ Z. N., ÇALIŞKAN KOÇ G., ÇELEBİ Y.
9th International Aegean Congress on Natural & Medical Sciences, 23 - 25 Şubat 2024, (Tam Metin Bildiri)
2024
20249. AN INNOVATIVE TECHNOLOGICAL APPROACH: PLANT-BASED COLLAGEN
KARAKUŞ Z. N., ÇELEBİ Y., ÇALIŞKAN KOÇ G.
9th International Aegean Congress on Natural & Medical Sciences, İzmir, Türkiye, 23 - 25 Şubat 2024, ss.109-122, (Tam Metin Bildiri)
2024
202410. WHEY: FUNCTIONAL PROPERTIES, POTENTIAL HEALTH BENEFITS, AND FOOD APPLICATIONS
KARAKUŞ Z. N., ÇALIŞKAN KOÇ G., ÇELEBİ Y.
9th International Aegean Congress on Natural & Medical Sciences, İzmir, Türkiye, 23 - 25 Şubat 2024, ss.97-108, (Tam Metin Bildiri)
2023
202311. SUMAK: BESİN DEĞERİ VE SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ
KARAKUŞ Z. N., ÇALIŞKAN KOÇ G., ÇELEBİ Y.
2ND INTERNATIONAL CONFERENCE ON SCIENTIFIC RESEARCHES DECEMBER, Bolu, Türkiye, 28 - 30 Aralık 2023, ss.1548-1558, (Tam Metin Bildiri)
2023
202312. KIZILCIK: BESİN DEĞERİ VE SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ
KARAKUŞ Z. N., ÇELEBİ Y., ÇALIŞKAN KOÇ G.
2ND INTERNATIONAL CONFERENCE ON SCIENTIFIC RESEARCHES, Bolu, Türkiye, 28 - 30 Aralık 2023, ss.1537-1547, (Tam Metin Bildiri)
2023
202313. ARONYA: BESİN DEĞERLERİ VE POTANSİYEL SAĞLIK ETKİLERİ
KARAKUŞ Z. N., ÇALIŞKAN KOÇ G., ÇELEBİ Y.
13 th INTERNATIONAL CONFERENCE ON AGRICULTURE, ANIMAL SCIENCE AND RURAL DEVELOPMENT , 2023, Uşak, Türkiye, 28 - 29 Kasım 2023, (Tam Metin Bildiri)
2023
202314. DUT YAPRAKLARININ İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ FARMAKOLOJİK ETKİLERİ
KARAKUŞ Z. N., ÇELEBİ Y., ÇALIŞKAN KOÇ G.
13 th INTERNATIONAL CONFERENCE ON AGRICULTURE, ANIMAL SCIENCE AND RURAL DEVELOPMENT , 2023, Uşak, Türkiye, 28 - 29 Kasım 2023, (Tam Metin Bildiri)
2022
202215. Eşme Tarhana
ÇELEBİ Y.
GANUD 4. International Conference on Gastronomy, Nutrition and Dietetics-IV, Türkiye, 16 - 18 Aralık 2022, (Tam Metin Bildiri)
2021
202116. Tıbbi ve Yenebilir Mantar Tozlarının Et ve Et Ürünlerinde Kullanım Potansiyellerinin Araştırılması
ÇELEBİ SEZER Y.
International Anatolian Congress on Medicinal and Aromatic Plants, 16 - 17 Kasım 2021, ss.443-448, (Tam Metin Bildiri)
2020
202017. Determination of Antimicrobial and Antioxidant Activities of Water / or Alcohol Based Commercial Propolis Extracts Used in Meatball Production
ÇELEBİ SEZER Y.
9th International Scientific Research Congress, 12 - 13 Aralık 2020, (Tam Metin Bildiri)
2020
202018. The Using Potential of Nanotechnology in Food Industry
ÇELEBİ SEZER Y.
V. Uluslararası Battalgazi Bilimsel Çalışmalar Kongresi, 18 - 20 Aralık 2020, (Tam Metin Bildiri)
2020
202019. Color And Texture Properties of Different Types of Pastırma Marketed in Kayseri
ÇELEBİ SEZER Y.
Uluslararasi 5 Ocak Uygulamali Bilimler Kongresi, 3 - 05 Ocak 2020, (Özet Bildiri)
2018
201820. Chitosan in Active Packaging of Meat and Meat products
SÜFER Ö., ÇELEBİ SEZER Y.
International Conference on Raw Material to Processed Foods, 11 - 13 Nisan 2018, (Özet Bildiri)
2018
201821. A Research about Quality Evaluation of Dried Apricots Sold in Osmaniye Region
ÇELEBİ SEZER Y., SÜFER Ö., MAK A.
International Conference on Raw Material to Processed Foods, Türkiye, 11 - 13 Nisan 2018, (Özet Bildiri)
2017
201722. Development of Antimicrobial Packaging Techniques in Meat and Meat Products
ÇELEBİ SEZER Y., SEZER G.
International Advanced Researches Engineering Congress-2017, Osmaniye, Türkiye, 16 - 18 Kasım 2017, ss.2198, (Özet Bildiri)
2017
201723. Adsorption of Tetracycline antibiotic on Lemna minor L.
SEZER G., Murguzova N., Yılmaz A. S., GÜLNAZ O., ÇELEBİ SEZER Y.
International Advanced Researches Engineering Congress 2017, Osmaniye, Türkiye, 16 - 18 Kasım 2017, ss.2614, (Özet Bildiri)
2017
201724. The remove of heavy metal and color containing Ni, Cu and Cr from textilewastewater by activated sludge adsorption
SEZER G., Murguzova N., yılmaz a. s., ÇELEBİ SEZER Y., GÜLNAZ O.
International Advanced Researches Engineering Congress-2017, Osmaniye, Türkiye, 16 - 18 Kasım 2017, ss.2615, (Özet Bildiri)
2017
201725. Phenolic Contents and Antioxidant Activities of Oven Dried Pomegranate Arils
ÇELEBİ SEZER Y., SÜFER Ö.
International Advanced Researches Engineering Congress-2017, Türkiye, 16 - 18 Kasım 2017, (Özet Bildiri)
2017
201726. Fish Drying and Mathematical Models: A Review
SÜFER Ö., ÇELEBİ SEZER Y., GAMLI Ö. F.
5th International Conference Sustainable Postharvest and Food Technologies, Sırbistan, 23 - 28 Nisan 2017, (Özet Bildiri)
2017
201727. Conventional Drying and Color Changes of Anchovy (E. encrasicolus)
ÇELEBİ SEZER Y., SÜFER Ö.
International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies (ICAFOF 2017), Türkiye, 15 - 17 Mayıs 2017, ss.149, (Özet Bildiri)
2017
201728. Poly(lactic) acid films in food packaging systems
ÖZ A. T., SÜFER Ö., ÇELEBİ SEZER Y.
International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies (ICAFOF 2017), Türkiye, 15 - 17 Mayıs 2017, ss.138, (Özet Bildiri)
2017
201729. Physical Attributes of Turkish Sucuks Cooked in Microwave Oven
ÇELEBİ SEZER Y., SÜFER Ö., GAMLI Ö. F.
5th International Conference Sustainable Postharvest and Food Technologies - INOPTEP 2017 and 29th National Conference Processing and Energy in Agriculture, Vrsaj, Sırbistan, 23 - 28 Nisan 2017, (Tam Metin Bildiri)
2017
201730. Convective and Microwave Drying of Mushrooms (Agaricus bisporus and Pleurotus ostreatus)
SÜFER Ö., ÇELEBİ SEZER Y., BOZOK F.
The Third International Mediterranean Symposium on Medicinal and Aromatic Plants, Kıbrıs (Kktc), 13 - 16 Nisan 2017, (Özet Bildiri)
2017
201731. Extraction of phenolic compounds from oven and microwave dried mushrooms (Agaricus bisporus and Pleurotus ostreatus) by using methanol, ethanol and aceton as solvents
ÇELEBİ SEZER Y., SÜFER Ö., SEZER G.
The Third International Mediterranean Symposium on Medicinal and Aromatic Plants (MESMAP 2017), Kıbrıs (Kktc), 13 Nisan - 16 Mart 2017, (Özet Bildiri)
2016
201632. Mathematical Modeling Researches Focused on Baking of Cereal Products
SÜFER Ö., ÇELEBİ SEZER Y., NAKİLCİOĞLU TAŞ E.
(15th ICBC), 18-21 April 2016, İstanbul / Turkey, 18 - 21 Nisan 2016, (Özet Bildiri)
2015
201533. An Immigrant Taste: Curd Cheese Dessert with Black Mulberry
SÜFER Ö., ÇELEBİ SEZER Y., EKER T.
The 3nd International Symposium on “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, 1 - 04 Ekim 2015, (Özet Bildiri)
2015
201534. Katırcı Halva – Disappering Flavour
EKER T., SÜFER Ö., ÇELEBİ SEZER Y.
The 3nd International Symposium on “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, 1 - 04 Ekim 2015, (Özet Bildiri)
2015
201535. The Most Chill Drink of Çukurova Aşlama
EKER T., SÜFER Ö., ÇELEBİ SEZER Y.
The 3nd International Symposium on “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, 1 - 04 Ekim 2015, (Özet Bildiri)
2015
201536. “Physico-chemical and Microbiological Quality of Commercial Sucuk Samples
ÇELEBİ SEZER Y., SÜFER Ö., SEZER G., BOZKURT H.
26th International Scientific Experts Congress on Agriculture and Food Industry, 27 - 30 Eylül 2015, (Özet Bildiri)
2015
201537. Application of Real Time PCR Techniques in Food Industry
ÇELEBİ SEZER Y., SEZER G.
26th International Scientific Experts Congress on Agriculture and Food Industry, 27 - 30 Eylül 2015, (Özet Bildiri)
2015
201538. Moleküler Biyoloji ve Genetik Çalışmalarında yaygın kullanılan Polimeraz Zincir Reaksiyonu Kullanım Hataları
Sezer G., ÇELEBİ SEZER Y.
Ulusal Moleküler Biyoloji ve Biyoteknoloji Kongresi, Türkiye, 21 - 24 Ağustos 2015, (Özet Bildiri)
2025
202539. Health-Promoting Effects of Elderberry (Sambucus nigra L.): A Nutritional Perspective
KARAKUŞ Z. N., ÇELEBİ Y., ÇALIŞKAN KOÇ G.
9 TH INTERNATIONAL CONFERENCE ON GLOBAL PRACTICE OF MULTIDISCIPLINARY SCIENTIFIC STUDIES, 21 - 28 Ocak 2025, (Tam Metin Bildiri)
2014
201440. Quality Attributes of Sucuks Produced by Using Isolated Lactic Acid Bacteria
ÇELEBİ SEZER Y., KESMEN Z., SÜFER Ö., YETİM H.
2nd International Food Congress on Food Technology, 5 - 07 Kasım 2014, (Özet Bildiri)
2014
201441. All Aspects of Food Nanotechnology and Current Status in World
ÇELEBİ SEZER Y., SÜFER Ö.
2014 Annual Conference Exhibition, Functional Foods, Nutraceuticals, Natural Health Products and Dietary Supplements, 14 - 17 Ekim 2014, (Özet Bildiri)
2014
201442. A Research On Specification of Functional Food Tendencies of Turkish Consumers
SÜFER Ö., ÇELEBİ SEZER Y.
2014 Annual Conference Exhibition, Functional Foods, Nutraceuticals, Natural Health Products and Dietary Supplements, 14 - 17 Ekim 2014, (Özet Bildiri)
2014
201443. “Lactic Starter Cultures Used in Fermented Meat Product, Sucuk
ÇELEBİ SEZER Y., SÜFER Ö.
NAFI 2014, 26 - 29 Mayıs 2014, (Özet Bildiri)
2014
201444. Toprak Güveç (Çömlek) ve Kullanımı
ÇELEBİ SEZER Y., SÜFER Ö.
4. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Türkiye, 17 - 19 Nisan 2014, (Tam Metin Bildiri)
2014
201445. Bir Karadeniz Klasiği: Kuymak
SÜFER Ö., ÇELEBİ SEZER Y.
4. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Türkiye, 17 - 19 Nisan 2014, (Tam Metin Bildiri)
2013
201346. Kerebiç
SÜFER Ö., ÇELEBİ SEZER Y.
The 2nd International Symposium on “Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, 24 - 26 Ekim 2013, (Özet Bildiri)
2013
201347. Evaluation of Competitiveness and Adaptation Ability of Autochthonous Starter Cultures in Sucuk Fermentation
ÇELEBİ SEZER Y., KESMEN Z., YETİMAN A. E., YETİM H.
59th ICoMST International Congress of Meat Science and Technology, 18 - 23 Ağustos 2013, (Tam Metin Bildiri)
2012
201248. Tüm Yörelerin Sahiplendiği Ortak Lezzet: Tirit
ÇELEBİ SEZER Y., SÜFER Ö., YETİM H.
3. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Türkiye, 10 - 12 Mayıs 2012, (Tam Metin Bildiri)
2012
201249. Sucukta Laktik Mikrofloranın Belirlenmesinde Polimeraz Zincir Reaksiyonu Denatüre Gradient Jel Elektroforez PCR DGGE Yönteminin Propidium Monoazide PMA ile Birlikte Kulanımı
ÇELEBİ SEZER Y., KESMEN Z., YETİMAN A. E., YETİM H.
3. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Türkiye, 10 - 12 Mayıs 2012, (Özet Bildiri)
2011
201150. Din ve inançların dünyada et ve et ürünleri tüketimindeki rolü ve gelecekte yaşanabilecek gelişmeler
ÇELEBİ SEZER Y., TÖRNÜK F., Şimşek H., YETİM H.
7. Gıda Mühendisliği Kongresi, Türkiye, 24 - 26 Kasım 2011, (Özet Bildiri)
Kitaplar
2025
20251. Application of filtration in sugar refining
AKIN ADAL S., SÜFER Ö., ÇALIŞKAN KOÇ G., ÇELEBİ Y.
Mechanical Separation Processes in the Food Industry, CAN KARAÇA ASLI, Jafari Seid Mahdi, Editör, Woodhead Publishing, ss.391-420, 2025
