Possibilities of using dried apple pomace in broiler chicken diets


AYHAN V., DURU A. A., ÖZKAYA S.

Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, cilt.15, sa.5, ss.669-672, 2009 (SCI-Expanded) identifier identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 15 Sayı: 5
  • Basım Tarihi: 2009
  • Dergi Adı: Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED), Scopus, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.669-672
  • Uşak Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu araştırmada, kurutulmuş elma posasının etlik piliçlerin besi performansı üzerine olan etkileri incelenmiştir. Araştırmada her iki cinsiyette günlük yaşta Ross-508 genotipine ait toplam 96 adet broiler civcivleri kullanılmış ve civcivler 4 deneme grubuna rasgele dağıtılmışlardır. Gruplara sırasıyla, %0 (kontrol), %5, %10 ve %15 düzeylerinde kurutulmuş elma posası katılarak, 0-3 haftalar arasında % 22.06 HP ve 3012 kcal/kg ME içeren başlangıç ve 4-6 haftalar arasında %19.71% HP ve 3125 kcal/kg ME içeren bitiş yemleri verilmiştir. Araştırma sonucunda, kurutulmuş elma posasının etlik piliç rasyonlarına %5’e kadar katılabileceği sonucuna varılmıştır.
In this research, it was conducted with the effects of dried apple pomace (DAP)in broiler chicken diets on their fattening performance. A total of 96 one day-old Ross-508 broiler chicks in both sexes were used in this trial. All the birds were randomly distributed into 4 replicates groups which were fed ad-libitum with diets (22.06% CP and 3012 kcal/kg ME starter diets for 0-3 weeks of age and 19.71% CP and 3125 kcal/kg ME finisher diets for 4-6 weeks of age) containing different levels of DAP as follows: 0% (control), 5%, 10% and 15%, respectively. In conclusion it was suggested that DAP can be used as a feed ingredient in broiler chicken diets with a level of 5%..