The Effect of Olive Oil Industry By-Product Wastewater on the Quality and Microbiological Characteristics of Hungarian-triticale Silages


Duru A., Aksu Elmalı D., Yüksel O., Duru M.

TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURE: FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, vol.12, no.7, pp.1178-1184, 2024 (Peer-Reviewed Journal)

Abstract

The aim of this study was to investigate the effect of the addition of olive wastewater, a by-product of olive oil industry, to Hungarian vetch-triticale silages at different doses on their chemical composition, fermentation, physical, microbiological properties and in vitrodigestibility.The experiment silages were prepared as follows: (i) 100%Hungarian vetch-triticale silage (control); (ii) 95%Hungarian vetch-triticale + 5%olive wastewater; (iii) 90%Hungarian vetch-triticale + 10%olive wastewater; (iv) 85%Hungarian vetch-triticale + 15%olive wastewater; (v) 80%Hungarian vetch-triticale + 20%olive wastewater. The ensiling period continued for 56 days. As a result, odor, organic matter, pH and water-soluble carbohydrate contents of silages decreased; dry matter, crude ash, ADF, ether extract and Fleig Score increased by olive wastewater addition. Differences in crude protein, crude fiber, NDF, ammonia nitrogen, lactic acid bacteria, in vitrodry matter and organic matter digestibility were not significant. Sulfite reducing anaerobes, Listeriaspp., Enterobactericeae and yeasts were not found in the experiment silages. Mold content was found in one sample in the group containing 15%olive wastewater. At the end of the study, it was concluded that the addition of up to 20%olive wastewater to Hungarian vetch-triticale mixtures did not have any negative effect.

Bu çalışmada amaç, zeytinyağı sanayii yan ürünü olankarasuyun Macar fiğ-tritikale silajlarına farklı dozlarda ilavesinin kimyasal kompozisyon, fermentasyon, fiziksel, mikrobiyolojik özellikleri ve in vitro sindirilebilirlikleri üzerine etkisini incelemektir. Araştırma silajları belirtilen şekilde oluşturulmuştur: (i) %100 Macar fiğ-tritikale silajı (kontrol); (ii) %95 Macar fiğ-tritikale + %5 karasu; (iii) %90 Macar fiğ-tritikale + %10 karasu; (iv) %85 Macar fiğ-tritikale + %15 karasu; (v) %80 Macar fiğ-tritikale + %20 karasu. Silolama dönemi 56 gün devam etmiştir. Sonuç olarak, karasu ilavesiyle silajların koku, organik madde, pH ve suda çözünebilir karbonhidrat içerikleri azalmış; kuru madde, ham kül, ADF, ham yağ ve Fleig puanı artmıştır. Ham protein, ham selüloz, NDF, amonyak azot, laktik asit bakterileri, in vitrokuru madde ve organik madde sindirilebilirlikleri bakımından görülen farklılıklar önemli bulunmamıştır. Araştırma silajlarında sülfit indirgeyen anaeroblar, Listeriaspp., Enterobactericeae ve maya içeriğine rastlanmamıştır. Küf içeriği, %15 karasu içeren grupta bir örnekte saptanmıştır. Araştırma sonunda, Macar fiğ-tritikale karışımlarından oluşan silajlara %20 düzeyine kadar karasu ilavesinin herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır.