Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uşak Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2025
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: KADİR KOYUN
Danışman: Metin Duru
Özet:
Bu çalışma, susam tohumun (ST) yumurtacı
tavuklarda verim, yumurta kalitesi, yumurta sarısı lipid oksidasyonu ve antioksidan aktivitesi üzerine
etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada toplam 40 adet 22 haftalık yaştaki yumurtacı tavuklar
kullanılmış olup, her grupta 10 hayvan olacak şekilde 4 gruptan oluşmuştur. Gruplar
şu şekilde oluşturulmuştur: (i) standart karma yem, (ii) standart karma yem + 5
g/kg ST, (iii) standart karma yem + 10 g/kg ST ve (iv) standart karma yem + 20
g/kg ST. Deneme sonucunda yumurtacı tavuklarda yem tüketimi, yumurta verimi,
yemden yararlanma oranı herhangi bir şekilde etkilenmemiş (P>0,05), yumurta
iç ve dış kalite özellikleri bakımından ise, deneme sonu (8.hafta) yumurta eni
ve yaş kabuk ağırlığı kontrol grubuna göre daha yüksek değerler vermişlerdir
(P<0,05). Yumurta sarısında 7., 14. ve 28. gün TBARS ve DPPH analizleri
bakımından gruplar arasında herhangi bir farklılığın olmadığı belirlenmiştir
(P>0,05). Sonuç olarak, çok zengin bir içeriğe sahip olan ve alternatif yem
katkı maddesi olabilecek kapasitesi olan susam tohumu ve yan ürünleri ile
yapılacak daha fazla çalışmaya gereksinim olduğu söylenebilir.