Susamın (Sesamum indicum) Yumurtacı Tavuklarda Verim, Yumurta Kalite Kriterleri, Lipid Oksidasyon ve Antioksidan Aktivitesi Üzerine Olası Etkileri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Uşak Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2025

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: KADİR KOYUN

Danışman: Metin Duru

Özet:

Bu çalışma, susam tohumun (ST) yumurtacı tavuklarda verim, yumurta kalitesi, yumurta sarısı lipid oksidasyonu ve antioksidan aktivitesi üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada toplam 40 adet 22 haftalık yaştaki yumurtacı tavuklar kullanılmış olup, her grupta 10 hayvan olacak şekilde 4 gruptan oluşmuştur. Gruplar şu şekilde oluşturulmuştur: (i) standart karma yem, (ii) standart karma yem + 5 g/kg ST, (iii) standart karma yem + 10 g/kg ST ve (iv) standart karma yem + 20 g/kg ST. Deneme sonucunda yumurtacı tavuklarda yem tüketimi, yumurta verimi, yemden yararlanma oranı herhangi bir şekilde etkilenmemiş (P>0,05), yumurta iç ve dış kalite özellikleri bakımından ise, deneme sonu (8.hafta) yumurta eni ve yaş kabuk ağırlığı kontrol grubuna göre daha yüksek değerler vermişlerdir (P<0,05). Yumurta sarısında 7., 14. ve 28. gün TBARS ve DPPH analizleri bakımından gruplar arasında herhangi bir farklılığın olmadığı belirlenmiştir (P>0,05). Sonuç olarak, çok zengin bir içeriğe sahip olan ve alternatif yem katkı maddesi olabilecek kapasitesi olan susam tohumu ve yan ürünleri ile yapılacak daha fazla çalışmaya gereksinim olduğu söylenebilir.