THE CAUSALITY ANALYSIS BETWEEN CONFIDENCE INDICES AND STOCK MARKET: THE CASE OF TURKEY


Creative Commons License

TÜZÜN O., EREM CEYLAN I., ceylan f.

Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol.30, no.2, pp.166-181, 2021 (Peer-Reviewed Journal) identifier

Abstract

Allocating an atmosphere of trust in the economy is important for investors in both present and future investment decisions. Stock markets, on the other hand, are an important leading indicator in financial markets in terms of evaluating their investments for national and international investors. In this context, the effect of trust in the economy in the investment decisions of investors is the subject of discussion in the literature. Thus, this study examines the causality relationship between confidence indices and stock markets. Both international confidence indicator is the credit default swap in this context (CDS) as well as Turkey's calculated confidence index (Financial Services Confidence Index, Real Sector Confidence Index and Consumer Confidence Index) and the relationship between the stock market and sub sectors by 2012: 05- Analyzed between 2018: 11 periods. Considering the structural changes over time with the Boootstrap Causality test developed by Hacker and Hatemi-J (2012) for the whole sample in the study. We applied the Bootstrap Rolling Windows (Bootstrap Rolling Windows) causality test developed by Balcılar et al. (2010) and evaluated the results comparatively. According to the findings, it can be stated that CDS, Financial Services Confidence Index and Real Sector Confidence Indices affect BIST100, BIST Industry, and BIST Financial sectors respectively, so there is a uni-directional causality relationship between these variables. On the other hand, it is seen that BIST100 index affects the Consumer Confidence Index and there is a uni-directional causality relationship between the two variables.
Ekonomide güven ortamının tahsis edilmesi yatırımcıların hem bugünkü hem de gelecekteki yatırım kararları açısından önemlidir. Hisse senedi piyasaları ise ulusal ve uluslararası yatırımcılar açısından yatırımlarını değerlendirme noktasında finansal piyasalar içerisinde önemli bir öncü göstergedir. Bu bağlamda yatırımcıların yatırım kararlarına ekonomide güven unsurunun etkisi literatürde tartışma konusudur. Buradan hareketle bu çalışmada güven endeksleri ile hisse senedi piyasaları arasındaki nedensellik ilişkisi incelemektedir. Bu çerçevede hem uluslar arası güven göstergesi olan kredi temerrüt takası (CDS) hem de Türkiye’ de hesaplanan güven endeksleri (Finansal Hizmetler Güven Endeksi, Reel Kesim Güven Endeksi ve Tüketici Güven Endeksi) ile Hisse senedi piyasası ve alt sektörleri arasında ilişki 2012:05-2018:11 dönemleri arasında analiz edilmiştir. Çalışmada tüm örneklem için Hacker ve Hatemi-J (2012) tarafından geliştirilen Boootstrap Nedensellik testi ile zaman içinde ortaya çıkan yapısal değişmeleri dikkate alan Balcılar vd. (2010)tarafından geliştirilen Bootstrap Kayan Pencere (Bootstrap Rolling Windows) nedensellik testi uygulanıp karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre genellikle CDS, Finansal Hizmetler Güven Endeksi ve Reel Kesim Güven Endekslerinin sırasıyla BİST100, BİST Sanayi ve BİST Mali sektörleri ile nedensellik ilişkisi gösterdiği ve bu değişkenler arasında tek yönlü bir nedensellik ilişkisi olduğu ifade edilebilir. BİST100 endeksinin ise Tüketici Güven Endeksini etkilediği ve iki değişken arasında nedensellik ilişkisinin tek yönlü olduğu görülmektedir.