Covid-19 salgını gıda ve hayvancılık sektörünün önemini ortaya çıkarmıştır. Hayvancılık sektöründe üretimin devam etmesi olası gıda krizini önlemiştir. Covid 19 salgını ülkemizde hayvancılık üzerinde bazı etkiler yaratmıştır ve küresel piyasalarla birlikte maliyetlerde artış olmuştur. Ne yazık ki maliyetlerdeki artış halen devam etmekte ve üreticiyi zor duruma sokmaktadır. Bu çalışmada, pandemi sürecinin Türkiye’de hayvancılığı üzerine olan etkileri değerlendirilmiştir. Bu konu ile ilgili ulaşılabilen kaynaklar incelenerek mevcut durum ortaya konulmuştur. Ayrıca, COVID-19 etkeninin özelliği ile hayvan türleri arasındaki farklılıklara ait bilgiler verilmiş ve çiftlik hayvanları sayıları incelenerek büyükbaş, küçükbaş, kanatlı ve arı ürünleri üretimleri incelenmiştir. Bu çalışma, COVID- 19’un hayvancılık sektöründe ve çiftlik hayvanlarında görülen etkileri ile ilgili veriler derlenerek literatüre katkı sağlamak üzere hazırlanmıştır.
In this study, the effects of the COVID-19 pandemic process on farm animals in our country were evaluated. The situation in our country has been revealed by examining the available resources on this subject. In addition, information on the characteristics of the COVID-19 agent and the differences between animal species was given, and the production of cattle, sheep, poultry and bee products was examined by examining the number of farm animals. The Covid-19 outbreak has revealed the importance of the food and livestock industry. The continuation of production in the livestock sector prevented a possible food crisis. The Covid 19 epidemic has had some effects on livestock in our country, and there has been an increase in costs along with the global markets. Unfortunately, the increase in costs still continues and puts the producer in a difficult situation. This study has been prepared to contribute to the literature by compiling data on the effects of COVID-19 in the livestock sector and animals.