FİZİK TEDAVİ UYGULANAN HASTALARIN ROMATİZMAL HASTALIKLAR VE KAPLICA TEDAVİLERİ HAKKINDAKİ BİLGİ VE DAVRANIŞLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ?


Creative Commons License

dilekçi e., Özkuk K., Kaki B.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Kocatepe Tıp Dergisi, cilt.23, sa.1, ss.12-18, 2022 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

AMAÇ: Kaplıca merkezi bulunan fizik tedavi hastanesine başvuran hastaların romatizmal hastalıklar (RH) ve kaplıca tedavileri (KT) hakkındaki bilgi düzeyi, davranış, tutum ve inanç düzeylerini tespit etmek ve sağlık eğitimi için hedef grupları belirlemek. GEREÇ VE YÖNTEM: Tüm katılımcılara yaş, cinsiyet ve eğitim durumu bilgilerini içeren demografik özelliklerle ilgili 9 adet tanımlayıcı soru ile kaplıca başvuru nedenleri ve kullanım alışkanlıkları gibi RH ile kaplıca tedavileri hakkında bilgi düzeyini belirleyen 27 sorudan oluşan toplamda 36 soruluk anket uygulandı. BULGULAR: 750 kişi ile gerçekleştirilen çalışmada katılımcıların 439’u (%58.5) kadın ve 311’i (%41.5) erkek idi. 27 anket sorusundan 11 soruya katılımcıların %50 sinden fazlası doğru cevap vermişti. Çalışmaya katılanların cinsiyetleri bakımından sorulara verilen doğru yanıtlarda RH bilgi düzeyinde (p=0.578) ve KT bilgi düzeyinde (p=0.976) istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Eğitim durumuna göre RH ve KT hakkındaki bilgi düzeyleri karşılaştırıldığında RH hakkındaki bilgi düzeyi ile eğitim durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark (p=0.524) saptanmazken, KT hakkındaki bilgi düzeyi ile eğitim durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark (p<0.001) saptandı. İlköğretim (7.16±2.70), lise (7.47±2.53) ve üniversite (7.38±2.58) eğitim düzeyi grupları arasında istatistiksel olarak benzer düzeyde soruya doğru cevap verdikleri, ortaöğretim (8.31±2.61) grubunda ise doğru cevap sayısının diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklı olduğu gözlendi (p<0.05). Yaş grupları dikkate alınarak RH ve KT hakkındaki bilgi düzeyleri karşılaştırıldığında, bilgi düzeyleri ile yaş grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark saptandı (sırasıyla p=0.011, p=0.016). SONUÇ: Düzenlenecek eğitim programları ile genel nüfus ve hasta popülasyonunun romatizmal hastalıklar ve kaplıca tedavileri ile ilgili bilgi düzeylerinin artırılması ve bununla ilgili stratejik planlamaların yapılması gerekmektedir.
OBJECTIVE: To identify the levels of knowledge, behaviours, attitudes and beliefs about rheumatic diseases (RD) and spa treatments (ST) among patients attending a physiotherapy hospital with spa center and to determine the target group for health education.MATERIAL AND METHODS: A total of 36 questions, consisting of 9 descriptive questions about demographic characteristics including age, gender and educational status, and 27 questions that determine the level of knowledge about RH and spa treatments, such as reasons for applying to spas and usage habits, were administered to all participants.RESULTS: The study included 750 individuals, of whom 439 were female (58.5%) and 311 were male (41.5%). More than 50% of participants gave the correct answer to 11 questions among the 27 survey questions. In terms of the gender of participants, correct responses about RD knowledge level (p=0.578) and ST knowledge levels (p=0.976) were not identified to have a statistically significant difference. When knowledge levels about RD and ST were compared according to educational level, there was no statistically significant difference between knowledge levels about RD and educational levels (p=0524), while a statistically significant difference was identified between the level of knowledge about ST and educational levels (p<0.001). Groups with primary school (7.16±2.70), high school (7.47±2.53) and university education (7.38±2.58) provided statistically similar levels of correct responses, while the middle school group (8.31±2.61) were observed to have a statistically significant difference in the number of correct responses compared to the other groups (p<0.05). When the knowledge levels about RD and ST were compared considering the age groups, a statistically significant difference was found between knowledge levels and age groups (p=0.011, p=0.016, respectively).CONCLUSIONS: With the educational programs to be organized, it is necessary to increase the knowledge level of the general population and the patient population about rheumatic diseases and spa treatments and to make strategic plans related to this.