Bazı Hayvansal Ürünlerin Beslenme ve Sağlık Açısından Önemi


Creative Commons License

ALAPALA DEMİRHAN S., SAHINLER N.

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, cilt.10, sa.sp1, ss.2696-2700, 2022 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Yetişkin bir insanın dengeli olarak beslenebilmesi için; bir günde 2800-3000 kalori ve en az 75-80 g protein alması ve alınan bu proteinin de en az 30-35 g’ının hayvansal kökenli olması gerekmektedir. Besin maddeleri karbonhidratlar, proteinler, lipitler, vitaminler ve minerallerden oluşmaktadır. Bütün gıdalar az veya çok bu bileşikleri içerir. Bitkisel kökenli besinlerde bu bileşikler olsa da et, süt, yumurta, bal gibi hayvansal kökenli besinlerde proteince zengin olmasının yanında içerdiği proteinin biyolojik değerliliği de yüksektir. Hayvansal ürünlerin hastalıkların tedavilerine destek olarak kullanılması üzerinde durulduğunda da keçi sütünün öneminin belirtilmesi gerekmektedir. Keçi sütlerinden birçok hastalıkların tedavisinde yararlanıldığı bilinmektedir. Keçi sütü ve keçi sütü ürünlerinin düzenli olarak tüketilmesinin egzema, astım, sindirim rahatsızlıkları, varisle ilgili bazı rahatsızlıklar, virus apseleri ve bazı alerjik durumların tedavisinde yararlı olduğu uygulamalardan alınan olumlu sonuçlarla belirlenmiştir. “Apiterapi “ arı ürünleri ile tedavi yöntemidir ve ülkemizde hızlı bir gelişme göstermektedir. Arıcılık aktivitelerinden elde edilen ürünler; bal, polen, propolis, arı sütü, arı zehiri gibi ürünlerdir. Bu ürünler halk arasında birçok hastalıklarda (uykusuzluk, sindirim sistemi hastalıkları, üst solunum yolu enfeksiyonları, romatizmal, gripal, ortopedik hastalıklar, deri kanseri, ekzema, astım, damar sertliği, mide barsak hastalıkları, romatizmal hastalıklar, böbrek, idrar yolu enfeksiyonları vb.) tedavilere takviye olarak kullanılmaktadır. Bal, propolis, arı sütü mükemmel bir antibakteriyel özelliğe sahiptir. Arı zehirinin antiromatizmal özelliği bulunmakta, polende immünolojik hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Hayvansal ürünlerin beslenme ve sağlık açısından önemi de göz ardı edilmemeli ve konuyla ilgili daha fazla çalışmanın yapılması gerekmektedir.
For an adult to have a balanced diet; It is necessary to consume 2800-3000 calories and at least 75- 80 g of protein in a day, and at least 30-35 g of this protein must be of animal origin. Nutrients consist of carbohydrates, proteins, vitamins and minerals. All nutrients contain these compounds to a greater or lesser extent. Although there are these compounds in plant-based foods, animal-based foods such as meat, milk, eggs and honey are rich in protein, as well as the biological value of the protein they contain. When it comes to the use of animal products as a support for the treatment of diseases, the importance of goat’s milk should be emphasized. It is known that goat milk is used in the treatment of many diseases. It has been determined by the positive results obtained from the applications that the regular consumption of goat milk and goat milk products is beneficial in the treatment of eczema, asthma, digestive disorders, some diseases related to varicose veins, virus abscesses and some allergic conditions. “Apitherapy” is a treatment method with bee products and it shows a rapid development in our country. Products obtained from beekeeping activities; products such as honey, pollen, propolis, royal jelly, bee venom. These products are used in many diseases (insomnia, digestive system diseases, upper respiratory tract infections, rheumatic, influenza, orthopedic diseases, skin cancer, eczema, asthma, arteriosclerosis, gastrointestinal diseases, rheumatic diseases, kidney, urinary tract infections, etc.) used as a supplement to treatments. Honey, propolis, royal jelly have excellent antibacterial properties. Bee venom has antirheumatic properties and pollen is used in the treatment of immunological diseases. The importance of animal products in terms of health should not be ignored and more studies on the subject are needed.