Tuz stresinin patateste stoma dayanıklılığı ile ilgili Asg1 geni ifade düzeyine etkileri


URANBEY S., KÖM D., Akdogan G., AHMED H. A. A. A., KOÇAK ŞAHİN N., KARA M. E.

Mediterranean Agricultural Sciences, cilt.30, sa.3, ss.235-238, 2017 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 30 Sayı: 3
  • Basım Tarihi: 2017
  • Dergi Adı: Mediterranean Agricultural Sciences
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.235-238
  • Uşak Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Abiyotik Stres Geni (Asg1), abssisik asit (ABA) bağımlı yolakta stres koşullarında ozmotik bir pozitif regülatör olup, tuz stresi ile indüklenerek stomal kapanma ve stres koşullarına adaptasyonu teşvik etmekte ve stres sinyal yolağı ile etkileşebilmektedir. Bu çalışmada da, in vitro koşullarda farklı konsantrasyonlarda (50, 100 ve 150 mM) NaCl tuz stresine maruz bırakılan Hermes ve Slaney patates çeşitlerinde stoma dayanıklığı ile ilgili Asg1 geninin ifade düzeyleri araştırılmış, tuza toleranslı olduğu düşünülen Slaney çeşidinde 50 mM NaCl uygulamasında kontrole göre istatistikî anlamda önemli seviyede (% 90) artış, tuza hassas olduğu düşünülen Hermes çeşidinde ise 50 mM NaCl uygulamasında kontrole göre % 16 oranında gen ifadesi düşüşü görülmüştür.
Asg1 gene is induced by salt stress and apositive regulator of osmotic stress response related abscisic acid (ABA) dependent pathway. The gene is very effective on stomatal closure and can interact with the salt stress signal pathway. In this study, expression levels of Asg1 gene were investigated in Hermes and Slaney potato varieties subjected to NaCl salt stress at different concentrations (50, 100 and 150 mM) under in vitro conditions. Asg1 gene showed over expression under salt stress conditions (50 mM NaCl) in salt tolerant variety Slaney there was a statistically significant (90%) increase in the gene expression, however, expression of the gene decreased under salt stress conditions in Hermes variety when compared with control plants.