8th INTERNATIONAL ÇUKUROVA AGRICULTURE AND VETERINARY CONGRESS, Adana, Türkiye, 21 - 23 Haziran 2024, ss.250-255
Anne sütü, içerisinde protein, lipit ve karbonhidrat gibi farklı yapıda ve çeşitli biyomolekül içermektedir. Bu aktif bileşenlerin bebeğin bağışıklık sisteminin şekillenmesinde pek çok öenmli rolleri bulunmaktadır. Anne sütünde yer alan bu bileşiklerin araasında en önemlileri immünoglobülinlerdir (IGs) [1]. IGs, bağışıklık sistemimiz açısından hayati öneme sahip, antikor olarak bilinen proteinlerdir. İmmünoglobulinler kendi içinde çeşitli sınıflara ayrılır; IgG, IgA, IgM, IgE ve IgD [1]. Immünoglobülinler (IGs), molekül ağırlığı 22.500 olan iki özdeş hafif (L) zincir ve molekül ağırlığı 50.000-75.000 olan iki ağır (H) zincirden oluşan glikoprotein yapılı ve dört peptit zincirinden oluşmuş Y şeklindeki heterodimetrik yapılardan oluşmaktadır. Bu madde, bebeklere özellikle de yeni doğanlara pasif bağışıklık sağlayan önemli bir proteindir [2, 7-8]. Bebeklerde, bağışıklık sisteminin tam olarak gelişmemiş olması, bebeklerin enfeksiyonlara karşı daha duyarsız hale gelmesine neden olmaktadır. Bu nedenle immunolojik yetersizliğin yüksek olduğu bu dönemde anne sütü, bebeklerin immünolojik ihtiyaçlarını karşılanması ve bebeklerin özellikle de enfeksiyonlardan korunması açısından oldukça büyük bir değere sahiptir [3, 5]. Anne sütünün bileşimi doğumdan sonraki zamanlarda bebeğin bağışıklık sisteminin gelişmesine bağlı olarak zaman içerisinde farklılıklar göstermekte ve bu farklılıklar neticesinde farklı isimlerle nitelendirilmektedir. Doğumdan hemen sonraki ilk beş gün zengin bir içeriğe sahip olan anne sütü “kolostrum” olarak adlandırılmaktadır. IGs ve diğer aktif biyomoleküller (antimikrobiyal proteinler, peptitler, vb) açıdan zengin olan kolostrum, bağışıklı sistemi henüz gelişmemiş olan yenidoğan bebeklere hem besin maddeleri hem de immünolojik koruma sağlar. Meme bezinde annne sütündeki elementlerin ve aktif biyolojik moleküllerin konsantrasyonlarını düzenleyen özel mekanizmalar bulunur. Kolostrum döneminde anne sütü içerisinde bulunan IGs de oldukça yüksek konsantrasyonlarda bulunur [3-4, 6] ve kolostrumdaki IGs miktarı annenin yaşı ve beslenme durumundan bağımsızdır. Kolostrum döneminin sona ermesinden sonra ve bebeğin bağışıklık sisteminin de zaman içerisinde güçlenmesiyle beraber sütteki IGs’in konsantrasyonları zamanla düşer [5].
Breast milk contains various biomolecules with different structures such as protein, lipid and carbohydrate. These active components have many important roles in shaping the immune system of the baby. The most important of these compounds in breast milk are immunoglobulins (IGs) [1]. IGs are proteins known as antibodies, which are vital for our immune system. Immunoglobulins are divided into several classes; IgG, IgA, IgM, IgE and IgD [1]. Immunoglobulins (IGs) are glycoproteins consisting of two identical light (L) chains with a molecular weight of 22,500 and two heavy (H) chains with a molecular weight of 50,000 75,000 and Y-shaped heterodimetric structures composed of four peptide chains. This substance is an important protein that provides passive immunity to infants, especially newborns [2, 7-8]. In infants, the immune system is not fully developed, which causes infants to become more susceptible to infections. Therefore, in this period of high immunological deficiency, breast milk has a great value in terms of meeting the immunological needs of infants and protecting infants, especially from infections [3, 5]. The composition of breast milk varies over time depending on the development of the baby's immune system after birth and is characterised by different names as a result of these differences. Breast milk, which has a rich content in the first five days immediately after birth, is called "colostrum". Colostrum, which is rich in IGs and other active biomolecules (antimicrobial proteins, peptides, etc.), provides both nutrients and immunological protection to newborn babies whose immune system is not yet developed. The mammary gland contains special mechanisms that regulate the concentrations of elements and active biological molecules in breast milk. During the colostrum period, IGs in breast milk are present in very high concentrations [3-4, 6] and the amount of IGs in colostrum is independent of the age and nutritional status of the mother. After the end of the colostrum period and with the strengthening of the baby's immune system over time, the concentrations of IGs in milk decrease over time [5].