ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL KAYGI, MÜKEMMELLİYETÇİLİK VE DEĞERLER ARASINDAKİ İLİŞKİNİN AÇIKLANMASINA YÖNELİK BİR MODEL ÇALIŞMASI


MERT A.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, cilt.1, sa.49, ss.276-301, 2019 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerininsosyal kaygı, mükemmeliyetçilik ve değerleri arasındakiilişkinin açıklanmasına yönelik bir modeli sınamaktır.Araştırmanın örneklemi bir devlet üniversitesinin çeşitlibölümlerinde okuyan ve çalışmaya gönüllü olarakkatılmayı kabul eden 121 kız ( % 50.2) ve 120 erkek(%49.8) olmak üzere toplam 241 üniversite öğrencisindenoluşmaktadır. Araştırma ilişkisel tarama modeline göreyapılmıştır. Verilerin toplanmasında, üniversiteöğrencilerinin kaygılarını ölçmek için Sosyal KaygıÖlçeği, değerleri ölçmek için Schwartz Değerler Listesi vemükemmeliyetçiliği ölçmek için Çok BoyutluMükemmeliyetçilik Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilenveriler, “Yapısal Eşitlik Modeli”ne göre AMOS 19Programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmasonuçları, değerler, sosyal kaygı ve mükemmeliyetçilikkavramları arasında anlamlı bir ilişkinin olduğunugöstermiştir. Üniversite öğrencilerinde değerler ile sosyalkaygı ve mükemmeliyetçilik arasındaki yordayıcı ilişkilerincelenmiş, bu inceleme sonucunda değerlerin altıexogenus, sosyal kaygı ve mükemmeliyetçilik verileriarasında iki yönlü ilişkiye sahip olduğu görülmüş veistatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur. Araştırmasonucunda elde edilen bulgular, ilgili alan yazınçerçevesinde tartışılarak öneriler sunulmuştur.
The purpose of this research is to examine the social anxieties of university students in terms of values and perfectionism. The research was conducted as general screening model and the sample of the research consists of a total of 241 university students, including 121 girls and 120 boys who study at various departments of a state university. The research was done in accordance with the relational screening model. In the collection of data, the Social Anxiety Scale was used to measure the anxieties of university students, the Schwartz Values List to measure values, and the Multidimensional Perfectionism Scale to measure perfectionism. The findings were analyzed by using the AMOS 19 Program according to the "Structural Equation Model". According to the results of the research, it can be said that values and perfectionism are an important predictor of social anxiety. The predictor relationships between values and social anxiety and perfectionism in terms of university students were examined, and the values were found to be statistically significant and to have bidirectional correlations which are in between the six exogenous data and the social anxiety and perfectionism data. The suggestions revealed as a result of the research were presented by discussing the results that were obtained in the light of the related literature.