MOLLARET MENENJİTİ: NADİR BİR REKÜRREN ASEPTİK MENENJİT OLGUSU


Creative Commons License

Özaydın Aksun Z., Tuncay E., Yücesan C.

46. ULUSAL NÖROLOJİ KONGRESİ, Antalya, Turkey, 4 - 09 December 2010, pp.208

  • Publication Type: Conference Paper / Summary Text
  • City: Antalya
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.208
  • Uşak University Affiliated: Yes

Abstract

MOLLARET MENENJİTİ: NADiR BİR RExüRREN ASEPTiK

MENENJİT OLGUSU

ZERİN AKSUN, ELİF TUNCAY, ŞEYDA ERDOĞAN, CANAN YÜCESAN

ANKARA ”LlNiVERSiTESl NÖROLOJİ AD

Olgu:

Mollaret menenjiti(MM), iki-üç gün süren baş ağrısı ve ense sertliğiy[e. karakterize ataklarla seyreder. Tabloya nadiren nöbet, dÎplopi, dengesizlik, dizartri, Babinski refleksi gibi geçici nörolojik bozukluklar eşlik eder. Ataklar arasında hasta sağIıklıdır.“.Nadir görülen bir tablo olan bu hastalığı patoloji preparatları eşliğinde farkındalığı aMrmak amacıyla sunmaya değer gördük.

Olgu:

Ankara Tıp Acil Servisine 25/10/2009 tarihinde baş ağrısı ve bilinç bulanıkJığı şikayeti ile başvuran 32 yaşındaki kadın hastanın nörolojik muayenesinde ajitasyon, literal parafazi ve ense sertliği mevcuttu. Benzer şikayetlerinin dört yıl ve bir yıl önce de olduğu, üç gün içinde kendiliğinden düzeldiği öğrenildi. Ensefalit öntan‹sı ile çekilen kontrastlı kraniyal manyetik rezonans görüntülemesinde patolojik bulgu saptanmadı. Beyin omurilik Sıvısında (BOS) 300 lenfosit saptandı. BOS proteini 151mg/dl, BOS'unda HSV-1 ve HSV-2 PCR negatifti. BOS sitolojisinde Mollaret hücreleri görüldü. Kliniği ve laboratuvar bulguları ile hastaya MM tanısı konuldu, beş gün içinde hastanın kliniği tamamen düzeldi.

Yorum:

MM nadir görülen bir hastalıktır. HSV tip 1, epidermoid kist, histoplazmozis sonucu ortaya çıktığı ileri sürülmüştür ancak etyolojisi net değildir. Tekrarlayan başağrısı ve ense senliği olan olgularda ayırıcı tanıda düşünülmelidir