Anadolu Mutfak Kültüründe Gastronomik Kimlik Unsuru Olarak Bulgur ve Bulgur Yemekleri


Creative Commons License

Şahin Ören T., arman a., ERDEM Ö.

Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, cilt.5, sa.3, ss.1961-1981, 2021 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Coğrafi yapısı, topraklarında yetişen ürünler, iklim özellikleri ile çağlar boyu üzerinde yaşayan medeniyetlerin gelenek, görenek, örf, adetleri gibi birçok değişken Anadolu’nun gastronomik kimliğini oluşturmaktadır. Anadolu’nun gastronomik kimliğini şekillendiren yegane unsurlardan biride bulgur olarak görülmektedir. Bulgur ve bulgur yemeklerinin sosyo kültürel özellikler çerçevesinde değerlendirilmesi ve unutulmaya yüz tutmuş olanlarının gün yüzüne çıkarılarak folklorik özelliklerini tespit etmek bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Çalışmanın evrenini, Anadolu’da günümüzde de üretilmeye devam eden ya da unutulmaya yüz tutmuş bulgur yemekleri oluşturmaktadır. Kartopu örnekleme yöntemi aracılığı ile araştırmanın amacına uygun on beş bulgur yemeği çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışmada, etnografı deseni kullanılarak çalışma desenlenmektedir. Sonuç olarak bulgur temalı yemekten on tanesinin özel günleri kutlamak, paylaşmak, neşe katmak amacıyla kullanıldığı tespit edilmiştir.
Many variables such as its geographical structure, products grown in Anatolia, its climate characteristics, the traditions and customs of civilizations that have lived on it for centuries constitute the gastronomic identity of Anatolia. Cracked wheat is seen as one of the only elements that shape the gastronomic identity of Anatolia. This study aims to evaluate the cracked wheat and cracked wheat dishes within the framework of socio-cultural characteristics and to determine the folkloric characteristics by revealing the forgotten ones. The universe of the study consists of cracked wheat dishes that continue to be produced in Anatolia or are about to be forgotten. The sample of the study consists of 15 cracked wheat dishes suitable for working with the snowball sampling method. In this study, the study was designed using the ethnographic pattern in which the qualitative research method was used. As a result, it was determined that ten cracked wheat -themed dishes were used to celebrate special occasions, share, and add joy.