Comparison of early surgery (unroofing-curettage) and elective surgery (Karydakis flap technique) in pilonidal sinus abscess cases


KANAT B. H., BOZAN M. B., YAZAR F. M., YUR M., EROL F., ÖZKAN Z., ...Daha Fazla

Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Dergisi, cilt.20, sa.5, ss.366-370, 2014 (SCI-Expanded) identifier identifier identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 20 Sayı: 5
  • Basım Tarihi: 2014
  • Doi Numarası: 10.5505/tjtes.2014.62547
  • Dergi Adı: Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED), Scopus, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.366-370
  • Uşak Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

AMAÇ: Pilonidal sinüs apse olgularında erken (akut) dönemde uygulan lokal cerrahi müdahale (unroofıng-küretaj) ve sonrasında pansuman takibi ve sekonder iyileşme ile apsenin klasik tedavisini takiben (drenaj-antibiyoterapi) elektif şartlarda uygulanan cerrahinin (pilonidal sinüs eksizyonu ve Karydakis flep uygulama) etkinlik ve başarısını karşılaştırmak. GEREÇ VE YÖNTEM: Ocak 2012 ile Mart 2013 tarihleri arasında kliniğimizde pilonidal sinüs apsesi nedeniyle tedavi uygulanan hastaların verileri geriye dönük olarak incelendi. Erken dönemde cerrahi uygulananlar Grup S, drenaj-antibiyoterapi sonrası elektif şartlarda cerrahi uygulananlar Grup K olarak belirlendi. Her iki gruptaki hastalar yaş, cinsiyet, komplikasyonlar, nüks oranları, iyileşme süreleri incelenerek karşılaştırıldı. Hastalar ortalama 14 ay takip edildi. BULGULAR: Çalışmaya alınan 53 hastanın dağılımı Grup S (n=28) ve Grup K (n=25) olduğu görüldü. Her iki grubun yaş ortalaması, cinsiyet dağılımı benzerdi ve komplikasyon gelişimi ve nüks açısından iki grup arasında anlamlı fark bulunmadı. Buna karşın tedavi süresi açısından arada istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (p=0.02). TARTIŞMA: Drenaj-antibiyoterapi sonrası Karydakis yöntemi daha kısa tedavi süresi ve yüksek hasta konforu nedeniyle akut pilonidal apse tedavisinde tercih edilebilecek bir yöntemdir.
AMAÇ: Pilonidal sinüs apse olgularında erken (akut) dönemde uygulan lokal cerrahi müdahale (unroofıng-küretaj) ve sonrasında pansuman takibive sekonder iyileşme ile apsenin klasik tedavisini takiben (drenaj-antibiyoterapi) elektif şartlarda uygulanan cerrahinin (pilonidal sinüs eksizyonu veKarydakis flep uygulama) etkinlik ve başarısını karşılaştırmak.GEREÇ VE YÖNTEM: Ocak 2012 ile Mart 2013 tarihleri arasında kliniğimizde pilonidal sinüs apsesi nedeniyle tedavi uygulanan hastaların verilerigeriye dönük olarak incelendi. Erken dönemde cerrahi uygulananlar Grup S, drenaj-antibiyoterapi sonrası elektif şartlarda cerrahi uygulananlarGrup K olarak belirlendi. Her iki gruptaki hastalar yaş, cinsiyet, komplikasyonlar, nüks oranları, iyileşme süreleri incelenerek karşılaştırıldı. Hastalarortalama 14 ay takip edildi.BULGULAR: Çalışmaya alınan 53 hastanın dağılımı Grup S (n=28) ve Grup K (n=25) olduğu görüldü. Her iki grubun yaş ortalaması, cinsiyet dağılımıbenzerdi ve komplikasyon gelişimi ve nüks açısından iki grup arasında anlamlı fark bulunmadı. Buna karşın tedavi süresi açısından arada istatistikselolarak anlamlı fark vardı (p=0.02).TARTIŞMA: Drenaj-antibiyoterapi sonrası Karydakis yöntemi daha kısa tedavi süresi ve yüksek hasta konforu nedeniyle akut pilonidal apse tedavisindetercih edilebilecek bir yöntemdir.