The importance of patient selection in pharmacomechanical thrombolysis applications in deep vein thrombosis; Case report


Tunçer B., Koç A.

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği 18. Ulusal Kongresi 2024;, Antalya, Turkey, 21 - 24 November 2024, vol.11, no.1, pp.265, (Summary Text)

  • Publication Type: Conference Paper / Summary Text
  • Volume: 11
  • City: Antalya
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.265
  • Uşak University Affiliated: Yes

Abstract

[EP-046] Derin ven trombozunda farmakomekanik tromboliz uygulamalarında hasta seçiminin önemi; Olgu sunumu Barış Tunçer, Aydın Koç Uşak Devlet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği, Uşak GİRİŞ VE AMAÇ: İliofemoral tutulumlu derin ven trombozu (İFDVT)’nun tedavisinde farmakomekanik tromboliz (FMT); posttrombotik sendrom riskini azaltabildiği gibi majör ve intrakraniyal kanama oranı yüksek bir uygulamadır. Ameliyat sonrası kanama komplikasyonlarının önüne geçilmesi açından hasta seçiminde dikkatli olunmadır. Bu konuya dikkat çekmek amacıyla dış merkezde İFDVT nedeniyle farmakomekanik tromboliz uygulanması sonrası başvurusunda yumuşak doku tümörü içine kanamaya bağlı dev hematom saptadığımız olguyu paylaştık. YÖNTEM: Özgeçmişinde hipertansiyon ve kalp yetmezliği bulunan 68 yaşında erkek hastanın sol alt ektremitede İFDVT tanısı aldığı ve dış merkezde yapılan FMT sonrası uyluk bölgesinde şişlik, ağrı yakınmasının arttığı, 3 gün önce dahiliye kliniğinde kansızlık nedeniyle üç ünite kan transfüzyonu yapıldığı belirtildi. Fizik muayenede kaşektik görünümdeki hastada sol uyluk proksimal bölgesinde uyluk ortasından kasığa uzanan lokalize şişlik mevcuttu, distalde popliteal ve distal crural nabızlar açık idi. Yapılan doppler ultrasonografide dvt ile uyumlu bulgular devam ederken birlikte multiloküle kistik alanlar ve kanama alanlarına ait olabilecek yoğun içerikli 15X11 cm boyutlarında hipoekoik yer kaplayıcı oluşum izlendi. Çekilen uyluk MR görüntüleri bunu destekledi. Ultrason eşliğinde yapılan ponksiyonda hemarojik vasıfta birkaç ml sıvı aspire edilebilmesi üzerine cerrahi girişim ile hematom boşaltıldı ve doku örneği alınarak patolojik incelemeye gönderildiğinde malign mezenkimal tümör saptandı. BULGULAR:  Onkoloji ve ortopedi konsultasyonlarıyla evreleme ve ekstremite ampütasyonun gerekliliği hasta ve yakınlarına bilgisi verildi, hasta ve yakınlarınca reddi üzerine palyatif takip edilen hasta üç aylık takip sonrasında kaybedildi. TARTIŞMA VE SONUÇ: Tedavi kılavuzlarında önerildiği gibi; FMT uygulanması kararı öncesinde tedavinin potansiyel faydalarının kanama riskine karşın hasta seçimi, DVT semptomlarının şiddeti, eşlik eden hastalıkları ve yaşam beklentisinin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesine dayanmalıdır. Anahtar sözcükler: Farmakomekanik tromboliz, hasta seçimi. Şekil 1. Kitleden alınan doku örnekleri. Şekil 2. Olguya ait MR görüntü.